TITEREN

Meten is weten

Wij titeren onze honden omdat we het belangrijk vinden om te weten of ze beschermd zijn. Op deze manier worden ze ook niet onnodig geënt. Zoals ze zeggen: meten is weten!

Wat is titeren?

Titeren bij honden is het meten van de afweer van een hond tegen specifieke ziekten, zoals virussen. Met testen zoals VacciCheck worden door middel van een bloedtest, de hoeveelheid antilichamen gemeten die de hond helpen gezond te blijven.

Fokkers en dierenartsen gebruiken deze test als een controle om te beoordelen of een hond nog steeds voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziekten. In plaats van automatisch elk jaar een vaccinatie toe te dienen, wordt gekeken of de hond nog steeds veilig is tegen deze ziekten. Als dat het geval is, kan het zijn dat de hond op dat moment geen vaccinatie nodig heeft.

Deze aanpak zorgt ervoor dat honden alleen de noodzakelijke vaccinaties krijgen, waardoor overvaccinatie wordt voorkomen. Echer kunnen niet alle vaccinaties op deze manier worden vervangen. Overleg met de dierenarts is dan ook cruciaal om te bepalen wat het beste is voor de gezondheid van de hond.

 

Op welke antilichamen wordt er getiterd?

Met VacciCheck worden de antilichamen gemeten bij de hond van de 3 vaccins welke in de cocktail zitten, te weten:

  • Hondenziekte
    (Canine Distemper Virus of CDV);
  • Infectieuze Hepatitis
    (Canine Adeno-2 Virus of CAV-2 ook tegen CAV-1);
  • Parvo
    (Canine Parvo-2 Virus of CPV-2).

Is een titerbepaling officieel erkend?

Diverse gerenommeerde organisaties, waaronder de WSAVA, de KNMvD, de NVWA, de Dibevo, en de Raad van Beheer, hebben de titerbepaling officieel erkend. Deze erkenning is terug te vinden in de Raadar, een publicatie van de Raad van Beheer, uitgave januari 2015, pagina 7 onderaan.

Als fokker zullen wij voor u onderzoeken welke dierenarts in uw buurt voldoet aan de titereisen. Op de Facebookgroep ‘Alles over Titeren’ vindt u uitgebreide informatie over titeren. Deze groep bevat tevens een lijst met dierenartsen die bewezen hebben op de juiste wijze te titeren. Dit voorkomt dat u mogelijk verkeerd wordt voorgelicht door een dierenarts die niet voldoende op de hoogte is van het titerproces.

Natuurlijk kunt u zelf een dierenarts kiezen voor andere zaken. Wij werken ook samen met meerdere dierenartsen, elk met hun eigen expertise.

Hoewel we begrijpen dat we u niet kunnen dwingen tot op maat vaccineren, hopen we van harte dat het op maat enten meer bekendheid krijgt en breder wordt toegepast.

Jonkheer de la Courtstraat 30
5251 JE Vlijmen, Nederland

+31 (0)6 121 630 29
teckelkennel@vandemamirosso.nl

© 2024 van de Mamirosso

Bel mij terug

Design door Visual4All