REU OF TEEF

Wat kun je verwachten van een reutje of een teefje? Er zijn geen vaststaande regels dat een teef per definitie aanhankelijker is dan een reu, of dat een mannelijke hond dominanter zou zijn dan een vrouwelijke. Veel van deze overtuigingen zijn slechts vooroordelen.

Hier vindt u meer informatie om uw keuze te vergemakkelijken en te begrijpen wat u kunt verwachten bij het kiezen tussen een reutje en een teefje.

TEEF

Een teefje wordt twee keer per jaar loops, waarbij deze periode ongeveer 3 weken duurt. Hoewel teefjes zichzelf over het algemeen goed schoonhouden, bestaat er altijd de kans dat uw huis vuil kan worden zonder het gebruik van een broekje. Wij lossen dit op door een handdoek op schoot te leggen, waardoor ze toch comfortabel bij ons kan liggen. Tijdens de loopsheid vertoont uw hondje mogelijk ander gedrag, zoals meer slapen, lusteloosheid en vaak vasten, waarbij ze minder eet.

Het is belangrijk te weten dat de teef nog steeds vruchtbaar is als de bloederige afscheiding verdwijnt. Gedurende deze periode moet uw hondje aangelijnd worden gehouden.

Deelnemen aan hondenshows en hondencursussen kan tijdens de loopsheid nog steeds; echter, overleg dit altijd eerst met de vereniging. Tijdens examens kunnen teefjes apart lopen om afleiding voor reuen te minimaliseren.

Loopsheid hoort bij de natuurlijke gang van zaken. Als er wordt deelgenomen aan een wedstrijd, houd er dan rekening mee dat reuen in de ring mogelijk onrustig worden. Overweeg dus zorgvuldig deelnemen een verstandige beslissing is!

Als er nu al twijfel bestaat om het ongemak van een loops teefje te vermijden en sterilisatie wordt overwogen, is het misschien verstandiger om een reu te kiezen.

Wat is voor mij de beste keuze?

De keuze tussen een reu en een teef is erg persoonlijk. Er zijn vele verschillen tussen een reu en een teef, waardoor een keuze soms lastig kan zijn. Er wordt vaak beweerd dat er duidelijke verschillen zijn in dominantie, aanhankelijkheid en trouw, maar deze beweringen zijn niet juist. Het karakter van sommige Teckels is van nature wat dominanter en assertiever, terwijl andere Teckels juist veel zachter en meegaander zijn. Het karakter van een Teckel zal dus per individuele hond verschillen. Daarnaast spelen ook de opvoeding en de socialisatie een cruciale rol in de vorming van het karakter! Bij de keuze voor een reu of een teef is het belangrijkste punt dat u het geslacht kiest wat u het meeste aanspreekt.

Bron: Teckeltje.nl

REU

Over het algemeen zijn reuen vaak iets groter dan teven en vertonen vaak een evenwichtiger karakter. Het optillen van hun pootjes op om geursporen achter te laten, wordt soms als hinderlijk ervaren tijdens het uitlaten. Echter, dit is typerend gedrag voor een reu.

Reuen hebben een scherpe neus voor teefjes die loops zijn.Dit kan leiden tot onrustig gedrag zoals piepen, weigeren van voedsel, janken en extra geursporen uitzetten. Dit is niet altijd het geval. Er zijn heel veel fokkers die zowel reuen als teven samen in huis hebben zonder problemen.

Het idee dat reuen dominanter zouden zijn dan teven is niet per se waar. In feite kan een teef vaak dominanter zijn als u beide geslachten samen hebt. De meeste reuen zullen correcties van de teef bijna altijd accepteren.

Indien een reu “rijgedrag” vertoont tegen benen of kinderen, is dit te beschouwen als dominant gedrag dat met goede opvoeding goed af te leren is. Castratie van de reu zal dit gedrag in veel gevallen niet volledig verhelpen. Het voorkomen van dominantie tegenover de baas of andere reuen kan worden bereikt door middel van goed socialiseren en een juiste opvoeding.

Bron: Westlandse Teckelbende kennel

Jonkheer de la Courtstraat 30
5251 JE Vlijmen, Nederland

+31 (0)6 121 630 29
teckelkennel@vandemamirosso.nl

© 2024 van de Mamirosso

Bel mij terug

Design door Visual4All