Pup aanschaffen

Een grote stap
naar Teckel geluk

Oké, voordat je duikt in de wondere wereld van teckels, willen we dat je deze grote stap weloverwogen kunt zetten door alvast deze belangrijke informatie met je te delen. Deze schattige pups groeien uit tot volwassen honden en kunnen tussen de 10 en 13 jaar (soms zelfs 17 jaar!) je leven opvrolijken. Yep, al die tijd ben jij de officiële oppasser van jouw eigen teckeltje en daarmee ook al die tijd verantwoordelijk voor het welzijn van je metgezel.

In de beginfase zul je de kleine na elke maaltijd, dutje en speelsessie even uit moeten laten, zodat de pup zindelijk wordt. En laten we niet vergeten, investeren in de opvoeding van een teckeltje is een must! Denk hierbij aan een puppycursus of bench training.

Natuurlijk zijn er dagen waarop je harige vriendje niet mee kan naar de pretparken of op vakantie. Als het hondje naar een pension moet, betekent dat ook extra uitgaven. Ja, een Teckel heeft z’n prijskaartje. Er zullen altijd verwachte en onverwachte kosten zijn zoals dierenartsrekeningen, voer, speeltjes, mand of bench, en ga zo maar door.

Voordat je “ja” zegt tegen een puppy, laat dat besluit dan een goed doordachte keuze zijn, geen impulsieve actie. Jullie leven wordt anders, en je moet ten alle tijden rekening moeten houden met je teckelvriend.

Wat te checken bij een fokkerij:

  • Wat is je eerste indruk?
  • Is het schoon, ordelijk?
  • Mag je de moederhond zien?
  • Zijn er geen ’toevallige’ nestjes zonder aandacht voor de erfelijke eigenschappen van vader en moeder hond.
  • Vraag naar het karakter en gezondheid van de pups.
  • Blijf weg uit een broodfokkerij! Zij denken enkel aan verdiensten en niet aan het welzijn van de dieren.

We hopen dat je met de informatie op deze pagina de juiste keuze maakt voor jouw toekomstige teckelbuddy. Enjoy de puppysfeer! 🐾

Surfend naar de juiste beslissing

Dus, voordat je die onweerstaanbare puppy-oogjes niet kan weerstaan, neem even de tijd om jezelf te informeren. Leesvoer over teckels zijn een leuke start, het internet staat bol van de info en er zijn talrijke boeken over geschreven. Niet alle rasinformatie is bijgewerkt met de huidige tijd, maar er is genoeg materiaal om je in te lezen. Bezint eer ge begint, zeggen ze, zodat jij later geen spijt hebt en je pup een vreselijke eindrekening betaald door zijn baasje te moeten verlaten.

Ben je van plan om verschillende fokkers te gaan bezoeken? Maak dan vooraf goed je huiswerk en trek de fokkerij online na. Kijk of je recensies kunt vinden en lees wat eerdere kopers over de fokker schrijven. Als dat al niet goed aanvoelt kun je beter je de rit besparen en verder zoeken. Ga je eenmaal op bezoek, let dan goed op hoe de honden eruitzien. Is het allemaal lekker schoon? Vraag ook altijd om de moederhond te mogen zien – dat is als het ware de belangrijkste introductie. Als een fokker het niet toestaat of redenen geeft om de moederhond niet te mogen zien, dan kun je vrijwel zeker zijn dat het een broodfokkerij betreft. Ons dringende advies is dan om direct rechtsomkeer te maken en af te zien van de koop.

Fokkers zijn er niet alleen voor de verkoop, ze kunnen je ook bakken met informatie geven over het ras en de karakters van hun honden. Een echte fokker is bevlogen over zijn honden en zal met groot plezier antwoord geven op al je vragen over de ouders en pups. Als je de fokkerij binnenstapt, neem dan de sfeer in je op, kijk waar die kleine schatjes rondhangen en hoe ze behandeld worden. Klopt alles en voelt het goed? Dan ben je vrijwel zeker op het juiste adres.

Teckelconclusie

Voor de aanschaf van onze eerste teckel hebben we zorgvuldig verschillende fokkers bezocht om de nuances te onderzoeken. Met onze honden hebben we deelgenomen aan zowel een puppycursus als de vervolgcursus EG (Elementaire Gehoorzaamheid), en eerlijk gezegd, het heeft echt impact gehad. Hoewel Teckels natuurlijk Teckels blijven, is het belangrijk te beseffen dat als je een super gehoorzame hond wilt, misschien een labrador meer in je straatje past.

Consistentie van jouw kant is dé sleutel. Niet op de bank BLIJFT ook niet op de bank, als het één keer mag, vindt een Teckel meteen dat het altijd mag. Hou er rekening mee dat ondanks hun kleine gestalte en korte pootjes, teckels volwaardige honden zijn en dat je je handen er vol aan zult hebben.

Deze tekst kwamen we tegen op Facebook, de auteur ervan is helaas onbekend.
Desondanks vinden wij hem zo mooi en passend dat we hem graag met jullie willen delen:

Brief van mama hond aan de nieuwe eigenaren van haar pup:

Ik ben de mama van de pup, die je in je armen draagt alsof jij zijn moeder bent. Aan de ene kant zie ik dat je het alleen maar goed wilt doen, maar wees voorzichtig alsjeblieft! Hij is niet gewend om zo hoog gedragen te worden! Ja, hij trilt! Nee, het is niet koud! Hij kent je niet… weet je, mijn pup heeft al gevoelens. Hij heeft nu alleen mij, zijn nestgenootjes en onze menselijke metgezellen gekend, dus hij begrijpt het niet allemaal.

Hij begrijpt niet waarom je je neus op zijn neus drukt. Wij zeggen hallo door te snuiven. Maar ik zei dat deze dag zou komen en ik heb het voorbereid. Kijk… hij likt je al. Nee! Hij heeft je niet gekozen. Hij is zo… hij kent niets anders dan liefde!

Nee, ik ben niet verdrietig, dat je hem met je meeneemt! Ik wil dat je hem respecteert… Je stelt veel vragen over hem! ” Is hij zindelijk? Is hij braaf?” Zijn de menselijke kinderen wel zo vroeg perfect? Waarom zou mijn pup dat moeten zijn en niet die van jou? Kent hij jou? Nee! En als je je verantwoordelijk voelt, moet jij hem alles nog leren. En dat is niet morgen al! Hij kent je niet. Waarom zou hij je volgen? Weet je niet hoe je het moet doen? Hij ook niet!

Je gaat naar huis met mijn pup. Alsjeblieft, begrijp dat hij niet perfect is! Hij gaat huilen, omdat hij vanavond helemaal alleen zal zijn en hij kent jou of je thuis niet! Hij zal plassen en poepen, zeker ook waar je niet wilt.

Als de eerste dagen ingewikkeld zijn voor jou, bedenk dan, dat jij ervoor hebt gekozen. Begrijp dan, dat mijn pup ook in verwarring is. Zorg goed voor hem, begrijp hoe hij het beleeft.

Laat je kinderen hem niet verstikken met al hun liefde. Laat hem begrijpen, dat het bij jou ook zijn thuis is. Hij zal ons snel vergeten en zijn nestgenootjes. Hij zal alleen voor jou zijn. Maar wees geduldig! Hij zal je overal volgen en je moet hem leren om alleen te zijn, anders…

Hij zal gaan huilen. Hij zal niet beseffen, dat hij je buurvrouw zal hinderen. En trouwens, het echte drama is, dat jij er niet bent!! Misschien kauwt hij op je schoenen, meubels, tapijt of handen. Mijn pup heeft geen handen om alles aan te raken. Hij voelt met zijn mond! Mijn pup kan je wandtapijt opeten, ik zag een kleine menselijke jongen tekenen op een splinternieuwe kast! Met viltstift!!!

Maar… mijn pup zal sneller groeien dan die van jou. Hij wordt een tiener. Ja, ook bij ons worden we tieners! Hij komt in de pubertijd… maar laat hem alsjeblieft zien wanneer je het niet met hem eens bent, hou je hoofd koel en vergeet niet, dat pubertijd ook weer overgaat! En dan wordt hij volwassen en dan is hij die hond waar je van droomde… tenminste, als jij hem goed hebt opgevoed en opgeleid!

Als hij wegloopt, is dat omdat je niet op hem hebt gelet! Als hij vol modder op je bank springt na de wandeling… dan is dat, omdat jij hem vanaf de eerste dag op je schoot hebt genomen om tv te kijken. Als hij je mooie nieuwe schoenen opeet, is dat omdat jij hem een keer een oude slipper hebt gegeven! Zelf heb ik nooit echt het verschil begrepen tussen oude slippers en zondagse schoenen.

Nu je met hem vertrekt, bij de deur, begint je werk! Alsjeblieft, doe het, voor zijn welzijn en die van jou. Als je hem meeneemt, moet jij hem zijn hele leven houden en voor hem zorgen! Hij zal alleen jou hebben, want jij zult zijn leven zijn!

Mijn pup is geen gril, geen speelgoed! Mijn pup is een levend wezen, met gevoelens en in staat om het beste bij je naar boven te halen. En als je dan afscheid van hem moet nemen, omdat zijn leven geen fijn hondenleven meer is, dan weet je dat je je grootste vriend bent kwijtgeraakt ❤

Jonkheer de la Courtstraat 30
5251 JE Vlijmen, Nederland

+31 (0)6 121 630 29
teckelkennel@vandemamirosso.nl

© 2024 van de Mamirosso

Bel mij terug

Design door Visual4All