OPVOEDING EN GEDRAG

Eigenzinnig
maar vastberaden

Er wordt gezegd dat een goudvis makkelijker te trainen is dan een Teckel, maar niets is minder waar. Een eigenwijze Teckel, ook wel bekend als Dashond, vertelt meer over het baasje dan over de hond zelf. Hoewel het niet het eenvoudigste ras is om te trainen, is het begrijpelijk aangezien Teckels nu eenmaal een groot karakter in een klein lichaam is.

De Teckel staat dan ook bekend om zijn sterke persoonlijkheid. Het opvoeden van deze hond vereist standvastigheid, omdat hij zeker niet zal aarzelen om te proberen zijn eigenaar te manipuleren als hij de kans krijgt. Dit ras is zeker niet altijd het meest gehoorzame type, maar voor degenen die zijn eigenzinnige en vastberaden karakter kunnen waarderen, een vleugje humor op prijs stellen en de bereidheid hebben om de hond op een consequente manier op te voeden, zal de Teckel een fantastische kameraad zijn. Levendig en supernieuwsgierig, is hij de komische noot in jouw dagelijkse leven.

Lange rug, opgepast!

Teckels, met hun lange ruggen, zijn gevoelig voor hernia, ook bekend als Teckelverlamming. Beperk het belasten van hun rug door springen, traplopen en overgewicht te vermijden. Zorg voor voldoende wandelingen om hun gezondheid te ondersteunen en het risico op rugproblemen te verminderen.

Worst op pootjes? Echt niet!

Men doet wel eens lacherig over deze ‘worst op pootjes’ maar geheel onterecht. Want de Teckel herbergt behoorlijk wat intelligentie, moed en doorzettingsvermogen in zijn kleine lijfje. Veel van zijn karakter komt voort uit zijn vroegere werkzaamheden. probeer maar eens een vos in zijn hol te zetten en daar te houden tot er hulptroepen arriveren. Dat vereist geen gewone hondenmoed; dat vereist heuse Teckel-heldhaftigheid!

Geen wonder dat deze hond nog beschikt over een karakter dat zijn bescheiden formaat ruimschoots overtreft? En laten we eerlijk zijn, die zelfstandigheid waarvan sommigen beweren dat het eigenwijsheid is, heeft hij niet zomaar. Het is gewoon de erfenis van dagen waarop de Teckel een taak had die meer inhield dan alleen maar schattig rondrennen.

Ja, het kan zijn dat zijn eigenzinnige trekjes een Teckelbaas af en toe tot wanhoop drijven, maar de echte Teckelliefhebber weet: dat is allemaal onderdeel van de charme van dit kleine, vastberaden worstje met een groot hart.

Opvoeding

Soms wordt beweerd dat Teckels moeilijk op te voeden zijn. Mensen die dit geloven en een Teckel aanschaffen, geven soms al snel de moed op om hun hond manieren bij te brengen, simpelweg omdat wordt gedacht dat Teckels niet kunnen leren luisteren. Dit is jammer, want Teckels zijn buitengewoon intelligent en kunnen heel snel leren.

Het is echter wél belangrijk dat de training leuk en motiverend blijft voor succes. Hoewel het trainen van een Teckel niet de eenvoudigste klus is, kunnen doorzettingsvermogen, humor en beloningen wonderen verrichten. Zelfs als een Teckel op bepaalde momenten minder gemotiveerd lijkt, kunnen deze eigenzinnige honden met de juiste aanpak indrukwekkende resultaten bereiken.

Jachttraining is uitstekend geschikt voor Teckels, evenals activiteiten waarbij ze hun uitstekende neus kunnen benutten, zoals zoeken en sorteren. Let wel op als u een perfect onderhouden tuin waardeert. Teckels staan bekend als enthousiaste gravers. Een gehoorzaamheidscursus is eigenlijk essentieel voor elke Teckel, en met behoud van plezier kunnen ze zelfs het niveau van gedrag & gehoorzaamheid bereiken.

Uitspraken van baasjes

  • ‘Een Teckel is niet eigenwijs, hij is gewoon zelfstandig.’
  • ‘Ze kopen je om met hun zielige blik.’
  • ‘Het is een lieve krokodil, fel en nergens bang voor.’
  • ‘Hij is ervan overtuigd dat hij de grootste hond ter wereld is.’
  • ‘Het zijn komedianten met gevoel voor humor.’

Bron: doggo.nl

Jonkheer de la Courtstraat 30
5251 JE Vlijmen, Nederland

+31 (0)6 121 630 29
teckelkennel@vandemamirosso.nl

© 2024 van de Mamirosso

Bel mij terug

Design door Visual4All