RASBESCHRIJVING

Nieuwsgierige clown
met een grote persoonlijkheid

Nieuwsgierig, levendig, charmant en dapper. De Teckel wordt ook eigenwijs genoemd. Misschien is ‘veel eigen initiatief’ een betere bewoording. Deze komische clown houdt van spelen en heeft een geweldig gevoel voor humor. Het een grote hond in een kleine verpakking en is trouw, zelfs erg gehecht aan zijn familie. Ook is de gemiddelde Teckel ervan overtuigd dat hij/zij het recht heeft verworven onder de dekens te mogen slapen.

Teckels trekken toegewijde volgelingen (ofwel baasjes genoemd) die nooit een ander ras zullen overwegen. Teckels worden vaak ‘gehouden’ in paren. Dat vinden ze zelf veelal meer dan prima, omdat ze soortgenoten lijken te herkennen en zelfs het samenzijn met andere “worsthondjes” prefereren.

Gedrag

Teckels kunnen meestal goed met andere huisdieren overweg, hoewel ze wel jaloers kunnen zijn wanneer ze aandacht willen en ook kunnen ze wat bezitterig op hun speelgoed reageren. Dit en ander ongewenst gedrag dient wel resoluut geremd te worden, zodat het niet tot slechte gewoontes lijdt.

De Teckel is een geweldige huishond, maar verdient wel zijn dagelijkse wandelingen. Vanzelfsprekend ook genoeg gezelschap. Eenzaamheid kan leiden tot overmatig blaffen en ander probleemgedrag.

Eigenzinnig

Teckels zijn buitengewoon aanhankelijk en trouw aan hun baasjes. Ze tonen niet altijd direct enthousiasme wanneer vreemden toenadering zoeken; ze nemen liever eerst de tijd om hen te observeren. Een unieke eigenschap van Teckels is hun bewuste oogcontact, waardoor het gemakkelijk is om snel een sterke band met ze op te bouwen vanwege hun slimme karakter. Dit is gunstig bij gehoorzaamheidstraining en andere hondensporten, waarbij Teckels graag werken voor hun baasjes. Maar het is essentieel om consistent te zijn, omdat ze, ondanks hun kleine gestalte, speelse clowns zijn die een sterk gevoel voor humor hebben, maar wel altijd zullen proberen hun eigen door te drijven. Een Teckel is altijd prominent aanwezig.

Veel Teckels hebben de neiging te blaffen wanneer mensen naderen of een ruimte betreden, waarbij ze zich als alerte waakhonden gedragen. Ze beschouwen niet alleen hun huis en tuin als hun territorium, maar ook de routes die ze regelmatig bewandelen. Dit gedrag kan echter worden beheerst en gestuurd, afhankelijk van de voorkeuren van hun baasjes. Het is cruciaal voor eigenaren om hun Teckels te leren respecteren wat zij willen. Een hond die respect toont, zal luisteren naar commando’s en zal stoppen met activiteiten wanneer hen “nee” wordt gezegd.

Knus gezelschap voor lange tijd

De Teckel is een uitstekende gezelschaphond en zal zich binnenshuis anders gedragen dan buitenshuis. Het zijn ontzettende kroelkonten die graag aandacht hebben en altijd in zijn voor een spelletje met de baas. Op schoot zitten doen ze dan ook graag. En menige Teckel die zichzelf onderdekt met een dekentje. En door het handzame formaat makkelijk overal mee naar toe te nemen, in de auto, op de fiets en niet te vergeten naast de fiets.

Teckels kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Bekend is wel dat de rug een zwak punt is. Gezegd wordt dat dit het lange lichaam komt, maar helemaal juist is dit niet, in verhouding tot een “normale” hond heeft een Teckel een lange rug, maar door de korte pootjes lijkt deze natuurlijk langer. Maar voorzichtigheid is gewenst, geen trappen lopen en niet op en af de bank e.d. laten springen. Vanzelfsprekend is overgewicht ook niet goed.

Met andere huisdieren kan de Teckel ook goed overweg. Is er al een grotere hond in huis, vaak zal de Teckel dan de baas zijn. Met poezen, cavia’s, konijnen e.d. worden geaccepteerd zo lang de Teckel van jongs af aan er mee opgevoed wordt.

Bron: www.teckeltje.nl

Jonkheer de la Courtstraat 30
5251 JE Vlijmen, Nederland

+31 (0)6 121 630 29
teckelkennel@vandemamirosso.nl

© 2024 van de Mamirosso

Bel mij terug

Design door Visual4All